Origami Sanatı
‘Origami sanatı bütün varlığımızla dâhil olduğumuz bütünsel bir deneyimdir.’ Gökçen Atamgüç
Sanatla mutlu çocuklar yetiştirmek…
Ruhsal, zihinsel ve fiziksel olarak daha sağlıklı gelişim gösteren ve mutlu olan çocukların sanatla iç içe büyüdükleri gözlemlenmektedir. Bu nedenle çocuklar sanatla ne kadar erken yaşta buluşursa duygusal, zihinsel, fiziksel özelliklerinin gelişimi, yaratıcılıkları ve hayal güçleri de o kadar ileride olur. Çocuğun, erken çocukluk döneminde başlamak üzere, her iki elini de kullanacağı origami sanatı gibi aktivitelerin yaptırılması, beynin her iki yarım küresini de çalıştıracak ve diğer işlevleri de artacaktır. Origami sanatı ile erken yaşlarda çocukları tanıştırmak onların özellikle ince motor gelişimleri ve zihinsel gelişimleri açısından önemlidir.
Origami sanatı, özellikle çocukların eğlenmesinde ve eğitiminde olduğu kadar onların yaşamsal becerilerinin gelişmesinde de önemli rol oynar. Çocukların gerek davranışsal, gerek sosyal-duygusal, gerekse dil-matematik, psiko-motor ve bilişsel-zihinsel gelişimlerinde en az malzeme ile en kısa zamanda sağladığı katkı ile çocukların öğrenme sürecinin eğlenceli hale getirilebileceğinin en güzel kanıtıdır. Origami sadece eğlenceli değil, aynı zamanda yaşamsal becerilerin gelişmesi açısından da faydalı bir yöntemdir.
Origami sanat eğitiminin hedefi, çocukların duygusal, zihinsel ve fiziksel özelliklerini geliştirmenin yanı sıra yaratıcılığını artırıp, estetik anlayışını, hayal gücünü geliştirmesini ve duygusal açıdan rahatlamasını sağlarken, paylaşmayı, yardımlaşmayı da öğretmektir. Tüm gelişim alanlarına etkisi olan origami, onların bedenlerini tanımalarını da sağlar.
Her çocuk origami yapabilir mi veya yetenekli olması şart mıdır? Her çocuk origami sanatında yetenek sahibi olmayabilir ancak her çocuk sanatla iç içe olmalıdır. Bu sanat dalı origami de olabilir ya da başka bir sanat dalı da olabilir. Burada önemli olan evde ebeveynlerin, okulda öğretmenlerin gözlemlemesi ve çocuğun istekleri dikkate alınmalıdır. Her çocuğun eşsiz bir ruha ve zihne sahip olduğunu düşünülmeli, yaşına uygun olan sanatsal aktivitelere yönlendirilmelidir. Zaman içerisinde bedensel ve zihinsel olarak daha çok gelişim gösterdiği, kendinisini daha rahat hissetiği ve mutlu olduğu yönü mutlaka keşfedecektir.
Hayatın her aşamasında sanat eğitimi çocuğun duygusal olarak kendine güven, hayal gücü, yaratıcılık, kendini ifade edebilme gibi tüm gelişim alanlarına önemli ölçüde katkı sağlar.
Sanatla çocuk hoşgörülü, sabırlı, zarif, planlı, displinli ve en önemlisi de Dünya’ya duyarlı gözlerle bakmayı öğrenir.
Sanatın hayatınızın içinde olması dileğiyle….