Origami Sanat Eğitimi ve Öğretim

 

Eğitimin temeli öğrenmedir. Eğitimde araştırmalar genellikle daha etkili öğrenmenin yapılmasını amaçlamaktadır. Etkili bir biçimde öğrenmenin gerçekleşmesi için görsel, işitsel yöntemlerin yanı sıra farklı konular arasında bağlantı kurmalarına izin veren, yaratıcılık üzerine kurulmuş öğrenme anlayışı yani kinestetik öğrenme yönteminin de kullanılması gerekmektedir. Bu yöntemlerin kullanılmasına ve çocukların yaratıcılığının gelişmesine katkı sağlayan sanatsal aktivitelerdir. Origami’de bu yöntemlerin hepsini sağladığından dolayı eğitim araçı olarak kullanılmaktadır.

Origami Sanat Eğitimi Nedir?

Origami sanat eğitimi, origami sanatını eğitsel bir araç olarak kullanılan eğitim modeldir. Öğrenmenin farklı yolları arasında bağlantı kurarak daha etkin bir öğrenmeyi ve bilgi edinmeyi sağlayan bir eğitim şeklidir.

Matematik eğitimi alanında genellikle geometri konularının öğretiminde etkin olarak kullanılan origami sanatı, öğrencilerin bir problem üzerine geliştirdikleri stratejilerin ve geometrik akıl yürütme becerilerinin incelenmesi gibi durumlarda kullanılmaktadır.

Origami Sanat Eğitmeni Kimdir ve Kimler Olabilir?

Origami sanat eğitmeni, origami sanatını kullanarak origami sanat eğitiminde uzmanlık kazanmak için gerekli becerileri geliştirmek üzere uygulamalı yol gösteren kişidir.

Origami sanatını sevenler , çocuğunun gelişimine katkı sağlamak isteyen ebeveynler, okul öncesi öğretmen adayları, matematik öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, rehber öğretmenleri, tasarım bölümü öğrencileri, lisans öğrencileri, psikologlar, sosyal hizmetler uzmanı, oyun ve sanat terapistleri, fizyoterapistler olabilir.

Origami Sanat Eğitimi Ne İşe Yarar?

  • Origami eğlenceli bir sanat dalı olduğu için origami sanat eğitimi ile aynı anda farklı alanlarda eğitim vermenize yardımcı olur.
  • Origami sanat eğitimi ile davranışsal, sosyal ve psiko-motor, dil ve matematik eğitimini beraber verebilirsiniz.
  • Origami sanat eğitimde sabırlı olmayı ve iletişim kurmayı öğrenir.
  • Özgüveni gelişir.
  • Rahatlama ve gevşemesini sağlar.
  • Duygularını ifade etmeyi sağlar.
  • Dikkati gelişir.
  • Hayal gücü ve 3 boyutlu düşünme becerisi artar.
  • Konuşma bozukluklarını düzeltmeyi öğrenirler.
  • Origami sanat eğitimi, 6 yaşından küçük çocuklar için özellikle ince motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.
  • Kendine olan saygısını ve güvenini geliştirirken yeteneklerini de anlamasını sağlar.

Origami sanat eğitimde çocuk, yaparak ve yaşayarak öğrenir. Kağıda dokunur, dinler, görür, katlar, kavrar, bakar ve hisseder. Bütün bu duyguları kullanır. Böylece daha kalıcı ve doğal bir öğrenme gerçekleştirir. Çocukların oyun oynamayı ne kadar çok sevdikleri düşünülürse origami sanatının eğitimde kullanılmasının ne kadar etkili ve faydalı olacağı daha da anlaşılabilinir.

Kağıtların ellerinizde yeniden hayat bulması dileğiyle…

Gökçen Atamgüç

İstanbul Oyuncak Müzesi Origami Sanat Eğitmeni