SAVAŞLAR OLMASIN, HİROŞİMALAR OLMASIN….

İstanbul Oyuncak Müzesi kurulduğu 2005 yılından beri, insanlığın geleceğinde bu acılar yaşanmasın, Hiroşimalar olmasın diye her 6 Ağustos günü, Japon ve Türk misafirlerle birlikte ‘Hiroşimalar Olmasın’ diyerek kağıttan turna kuşları yapıyor. Sadako Sasaki’nin tamamlayamadığı turna kuşları müzeden Japonya’ya doğru kanat çırpıyor.

Bu yıkımın bir daha yaşanmaması ve barışın tüm dünyada hissedilmesi adına, Sadako Sasaki’nin tamamlayamadığı Turna kuşlarını çocuklarla birlikte, İstanbul Oyuncak Müzesi origami sanat eğitmeni olarak gerçekleştirdiğim origami sanat atölyesinde Dünya’nın neresinde olursa olsun çocukların öldürülmediği bir gelecek umuduyla katlanıp turna kuşlarına dönüşen kağıtlar Japonya’ya doğru yola çıkıyor.

Bu sene ne yazık ki, tüm dünyayı etkisi alltına alan Covid-19 Pandemisi sebebiyle, uzaktan gerçekleştireceğimiz Sadako Sasaki anma gününde, digital platformlar üzerinden bu yıkımın bir daha yaşanmaması adına mesajlar vermeye, barışın simgesi haline gelen origami turna kuşlarını barış ve hoşgörü dilekleriyle yapacağız.

Çocuklarımızın hayalleri ve umutlarıyla sağlıklı bir ömür yaşası dileğiyle…

SADAKO SASAKİ …1000 TURNA KUŞU

Sadako Sasaki kimdir

7 Ocak 1943 doğumlu Hiroşimalı binlerce kız cocuğundan biridir.

Sadako Sasaki, annesi, babası, bir kız kardeşi ve erkek kardeşi ile birlikte Japonya’nın Hiroşima şehrinde yaşamaktaydı.

Henüz iki yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri tarafından Hiroşima’ya atılan atom bombasının etkisine maruz kalarak rahatsızlanır.

Ölümünden önce katladığı bin origami turna kuşu hikayesi ile hatırlanıyor ve bu güne kadar nükleer savaşın masum kurbanlarının (hibakusha – “bombadan etkilenen kişi” anlamına gelen Japonca bir terim) bir sembolüdür.

Sadako Sasaki’nin Hikayesi

II.Dünya Savaşı sırasında, 6 Ağustos 1945 yılında ABD Hava Kuvvetleri’nin atom bombası Hiroşima’daki evlerinin bir mil uzağında patladığında Sadako henüz iki yaşındadır. Olay sonrasında yaralanmamış ya da hastalanmamıştır.

Sadako’nun gösterdiği cesaret, onu Japon çocuklarının gözünde kahraman yapmıştır.

Turna kuşu o zamandan beri barışın simgesi olmuştur.

6 Ağustos’un önemi

Hiroşima’da yaşanan atom bombasının yarattığı yıkım ve katliam bugün bile her yıl 6 Ağustos’da tüm dünya ve Hiroşima’da yer alan Hiroşima Barış Anıt Parkın’da milyonlarca kişi tarafından anılmaktadır.

ABD’de Seatle Barış Parkın’da Sadako Sasaki’nin bronz bir heykeli bulunur, elinde ise kağıttan turna kuşları vardır.

İstanbul Oyuncak Müzesi’de her yıl, II.Dünya Savaşı sırasında Hiroşima’ya atılan atom bombasının neden olduğu büyük felaketin bir daha yaşanmaması dileğiyle Sadako Sasaki’nin öyküsünü anlatmaya ve barış mesajları vermeye devam etmektedir.                                                               

1000 turna kuşunun Japon inanışındaki anlamı

Turna kuşu, Japon kültüründe önemli bir yere sahip ve manevi önemi yüksektir. Eski bir Japon efsanesinde, bin origami turna kuşu katlayan herkesin tanrılar tarafından bir dilek tutma hakkına sahip olacağına ve dileğinin gerçek olacağına inanılır. Bazı hikayeler, uzun ömür veya hastalıklardan kurtulma gibi tek bir dilek yerine mutluluk ve sonsuz iyi şans verildiğine inanırlar. Japonya’da turna kuşu mistik, kutsal yaratıklardan biridir ve bin yıl yaşadığı söylenir. Bu nedenle her yıl 1000 turna kuşu yapılır. 1000 turna kuşu yapımının bir yıl içerisinde tamamlanması ve dilek tutaçak kişi tarafından yapılması gerektiğine inanılmaktadır.

İnsanlar sağlıkları için dilekte bulunurlar. Özel arkadaşları ve aileleri için hediyeler yaparlar. Evlenmek isteyen çiftler, mutluluklarının bir ömür boyu sürmesi için bin tane turna kuşu yapar, düğünü bunlarla süslerler.  Turna kuşu Japon kültüründe anlamı ve önemi büyük bir simgedir.

Atom bombasının yaydığı radyasyonun etkisi 10 yıl sonrasında Sadako Sasaki’nin hastalanmasına neden olmuştur.

Sadako, okulun atletizm takımındadır. Yarışma sonrasında rahatsızlanır. Hastaneye kaldırılır.  Sadako atom bombası yüzünden atom bombası hastalığı olarak da bilinen lösemiye yakalanmıştır.

Hastanede ziyaretine gelen arkadaşları ona eski bir inanışı hatırlatmış ve kağıttan bin turna kuşu yaparsa dileğinin gerçekleşip sağlığına kavuşacağını söylemişlerdir.

Bunun üzerine Sadako ümidini kaybetmeyip kağıttan 1000 turna kuşu yapmaya başlar. Ne yazık ki, bu küçük Japon kızının yaşamı 25 Ekim 1955 günü 644 turnayı katladığında hayata gözlerini yumar. Yine de arkadaşları eksik kalan turna kuşlarını katlayıp, onun için tamamlamışlardır.

Ölümünden sonra, Sasaki’nin arkadaşları, Sadako Sasaki’ye ve başka bir Japon kızı Yoko Moriwaki de dahil olmak üzere atom bombasının etkilerinden ölen tüm çocuklara bir anıt inşa etmek için para toplayarak bir mektup koleksiyonu yayınlarlar. 1958 yılında, Hiroşima Barış Anıt Parkı’nda büyük bir turna kuşu tutan Sadako Sasaki figürünün yanında bir kız çocuk ve bir erkek çocuk heykeli olan Çocuk Barış Anıtı açılır. Ana yapının altında, askıda geleneksel bir barış çanı olan, rüzgar zili olarak çalışan bronz bir turna kuşu bulunur. Heykelin eteğinde şöyle bir plaket vardır: “Bu bizim çığlığımız. Bu bizim duamız. Dünya’da barış.”

ABD’nin Seattle Barış Parkı’nda bir heykeli daha vardır. Sasaki, nükleer savaşın etkilerinin önde gelen sembolü haline gelir. Hikayesi, Hiroşima’nın bombalamasının yıldönümünde anlatılır. Sasaki’ye ithafen, tüm Japonya’daki insanlar 6 Ağustos’u her yıl barış günü olarak kutlamaktadır.